Historien börjar egentligen för 80 år sedan, då göteborgaren Ingvar Andersson började sälja korv från en låda på magen på denna plats. Han satte så småningom upp en masonitbarack som sedan stod där till 50-talet.
Ingvar Andersson, hyrde också lagerlokalen "Moset" som ligger cirka 25 meter från själva kiosken. Där lagas maten än i dag. För i Jonsborgs gatukök är det hemlagad mat som gäller. Såväl moset som köttbullarna, strömmingen och den vegetariska maten lagar personalen själv. Detta är säkerligen en av förklaringarna till populariteten.


1953 byggdes sedan kiosken som står där idag. En ny korvgubbe, som händelsevis också hette Ingvar Andersson, tog över och drev den sedan ända till 1995. Då köpte Jonsborgs kiosken.


Pressbyrån, som hyr lokalen av kommunen och i sin tur hyr ut en del av byggnaden till Jonsborgs Gatukök, har emellertid sedan flera år försökt bli av med hyresgästen för att kunna ha hela lokalen själv. Förra gången gatuköket sades upp till avflyttning klarade de sig kvar på en juridisk teknikalitet: Pressbyrån hade sagt upp privatpersonen Björn Jonsborg, medan det var hans aktiebolag som stod för hyreskontraktet.


- Vi trodde att det skulle bli en trivsam och bekymmersfri verksamhet. Om vi hade vetat vad som väntade oss hade vi nog aldrig köpt den, konstaterar Magnus Jonsborg som, endast 25 år gammal, fått lära sig mycket mer om juridik och företagsamhetens avigsidor än han skulle önska. Men stridsviljan är fortfarande intakt, trots resultatlösa förhandlingar i Hyresnämnden och tunga advokatkostnader.


Pressbyrån betalar 165 000 kronor i hyra till kommunen per år. De hyr sedan ut ungefär en tredjedel av lokalen till gatuköket för 153 000 kronor. Det betyder 12 000 kronor per kvadratmeter. Men det är ändå inte hyran striden handlar om. Möjligen en ny lokal med likartat läge.


Han visar upp sina listor med namnunderskrifter. Fram till i mitten av oktober har ungefär 18 000 personer skrivit på listorna där man kräver att gatuköket ska få vara kvar. Listorna utgör en brokig blandning av kända och okända personer.


"Det behövs en korvgubbe med stil här på Avenyn!" skriver Leif Pagrotsky. "Här åt jag min första korv för 53 år sedan" avslöjar Jan Malmsjö . "Är ni galna - var ska jag nu äta min mat i Göteborg?" undrar Peter Harrysson.


"Mångfald är viktigt"
Flera av Göteborgs politiker har engagerat sig i frågan. Kommunstyrelsens ordförande, Göran Johansson har uttalat sig i flera tidningar och poserat på bild tillsammans med Björn och Magnus Jonsborg. Han har lovat att "göra vad han kan".


 

Korvkampen!

Korvmojen på Avenyn i Göteborg är hotad.
Då rycker handelsminister Leif Pagrotsky in.
- Det behövs en korvgubbe med stil här, skriver han.
Namnteckningarna är många på de flottiga sidorna i kollegieblocket. Här protesterar toppolitiker, kändisar och vanligt folk mot att kiosken riskerar att försvinna. Pagrotsky, Jan Malmsjö, Tommy Körberg, Peter Harryson och Rikard Wolff är några.
- Det handlar om att bevara svenska mattraditioner, säger Björn Jonsborg som driver gatuköket tillsammans med sin son Magnus.
Ingen skräpmat
Kiosken slog upp luckorna för 80 år sedan. Den ligger snett emot ett av stans tjusigaste hotell. Här är det korv med mos som gäller, inte amerikansk skräpmat. Och vegetariska burgare.
- Brottaren Frank Andersson åkte från Trollhättan för en hel special, säger Magnus Jonsborg.
Han fick två korvar och mos i ett korvbröd. Och åkte hem igen.
Jonsborg hyr av Pressbyrån, som har försökt att få ut honom de senaste sex åren. Han har spjärnat emot. Nu ska ärendet upp i hyresnämnden igen i slutet av mars. Det är tredje gången.
- Det är väldigt påfrestande att inte veta vad som gäller, säger Björn Jonsborg.


2003
Länge ut som om sista striden närmade sig för grillköksfamiljen Jonsborg. Sista mars ville Pressbyrån ha bort den legendariska korvkiosken. Men Jonsborgs stödtrupper förstärktes också hela tiden: den senaste att ansluta sig var handelsminister Leif Pagrotsky (s). Björn Jonsborg och sonen Magnus har kämpat för sitt grillkök i flera år. Kontraktet för den kioskbyggnad där grillköket ligger innehas av Pressbyrån och den norskägda kedjan. 20 000 namn 1999 sades Jonsborg upp första gången. Trogna kunder startade då en namninsamling till stöd för grillköket. I dag finns 20 000 namn på listorna. Under det senaste året har konflikten trappats upp med nya kontraktsuppsägningar. Men då har också Göteborgs starke man, kommunalnalrådet Göran Johansson, gjort klart att han anser att det ska finnas en korvkiosk på Avenyn. Och senast att skriva på var handelsminister Leif Pagrotsky och Jonsborg vädrade morgonluft: - Han räddade ju Göteborgs hamn så nu kanske han kan rädda oss ... Pagrotsky stöder korvar'n Leif Pagrotsky är angelägen att inte lägga sig i den enskilda konflikten. - Men jag stödjer gärna grillkiosken eftersom jag anser att det är en bra korvkiosk och ett trevligt inslag i miljön. - Är jag är i Göteborg hamnar jag allt som oftast på Avenyn och då är grillkiosken ett bekant och trevligt inslag.

2010
På platsen på Avenyn där Jonsborgs ligger har det sålts korv i cirka 90 år.
1953 uppfördes byggnaden som i dag är Jonsborgs gatukök. Då hade både Televerket och Pressbyrån lokaler i korvkiosken.
I dag är Jonsborgs ensamma i den 34 kvadratmeter stora byggnaden som ägs av Higab, Göteborgs kommunala fastighetsbolag.
Sliten
Kiosken är sliten och nedgången. Enligt planerna ska det byggas en ny kiosk på samma ställe.
I skrivelsen till länsstyrelsen påpekas det bland annat att generationer göteborgare köpt korv på den platsen.
Man hänvisar också till låten Domus Paleys och att Sveriges första vitlökskorv såldes där 1978. Även landets första halv special påstås komma från kiosken på Avenyn.
Dessutom framhålls att den så kallade spenen som man klämmer senap och ketchup ur uppfanns i kiosken.
Lena Emanuelsson ställer sig försiktigt positiv till ansökan.
- Det ligger ju mycket i att det finns ett slags kulturhistoriskt värde på den här platsen, säger hon.
Utredare
Nu ska länsstyrelsen ha ett antal möten för att diskutera om man ska gå vidare med ansökan, det vill säga sätta en utredare på ärendet.
Om det blir så ska ärendet ut på remiss - till vilka bestämmas senare - men stadsmuseet är givet.
Magnus Jonsborg är positiv till en k-märkning.
- Helt klart är detta en historisk plats, säger han till GT.