Far och son Jonsborg Far och son Jonsborg

Far och son Jonsborg köpte kiosken år 1995. Mellan 1997-2011 så var det korvslag för att rädda kiosken till

Göteborgarna.

Vi satsar på god mat och delikatess

korvar från hela världen. Toppat med kärlek &

med unika tillbehör såsom Hemgjord ketchup,

Ajvar, räksallad och Surkål.

Vi är omskriva i The Hedonist Guide för den bästa gatumaten.

 

Mat vi var först med:

Vi var först med världens starkastekorv- 2009

Vi var först med världens största Halv-special- 2004

Vi var först med veganskburgare och vegansktmos- 1995
 

Poseidon på taket 2007-2012

Nu ska Poseidon kränga korv till göteborgarna. En kopia av havsguden står numera på taket till korvkiosken på Avenyn. Snart ska han få en halv special i sin hand.

Det är kioskens ägare Magnus Jonsborg som införskaffat kopian av Poseidon, givit hans gröna kropp en behandling för att stå emot Göteborgsvädret och monterat upp honom på taket till sin kiosk.

- Jag fick faktiskt idén från GP. Till en artikel om att SVT ska flytta från Synvillan fanns en bild där Poseidonkopian stod och skräpade i tv-huset, säger Magnus Jonsborg. Han ringde SVT och fick efter många turer köpa statyn för en hemlig summa.

Poseidonkopian, som från början är gjord av frigolit, har Magnus täckt med glasfiber och målat med fem lager färg i olika nyanser. Inom ett par veckor ska han också få en halv special i handen. Också den ska Magnus Jonsborg tillverka själv av en stor korv i plast och potatismos gjort av fogskum.

- Jag ville knyta ihop kulturen på Avenyn och tyckte att det var roligt med ytterligare en Poseidon. Det är en kul grej och en bra logga för min kiosk, säger Magnus Jonsborg.

Korvkampen!

Korvmojen på Avenyn i Göteborg är hotad.
Då rycker handelsminister Leif Pagrotsky in.
- Det behövs en korvgubbe med stil här, skriver han.
Namnteckningarna är många på de flottiga sidorna i kollegieblocket. Här protesterar toppolitiker, kändisar och vanligt folk mot att kiosken riskerar att försvinna. Pagrotsky, Jan Malmsjö, Tommy Körberg, Peter Harryson och Rikard Wolff är några.
- Det handlar om att bevara svenska mattraditioner, säger Björn Jonsborg som driver gatuköket tillsammans med sin son Magnus.
Ingen skräpmat
Kiosken slog upp luckorna för 80 år sedan. Den ligger snett emot ett av stans tjusigaste hotell. Här är det korv med mos som gäller, inte amerikansk skräpmat. Och vegetariska burgare.
- Brottaren Frank Andersson åkte från Trollhättan för en hel special, säger Magnus Jonsborg.
Han fick två korvar och mos i ett korvbröd. Och åkte hem igen.
Jonsborg hyr av Pressbyrån, som har försökt att få ut honom de senaste sex åren. Han har spjärnat emot. Nu ska ärendet upp i hyresnämnden igen i slutet av mars. Det är tredje gången.
- Det är väldigt påfrestande att inte veta vad som gäller, säger Björn Jonsborg.


2003
Länge ut som om sista striden närmade sig för grillköksfamiljen Jonsborg. Sista mars ville Pressbyrån ha bort den legendariska korvkiosken. Men Jonsborgs stödtrupper förstärktes också hela tiden: den senaste att ansluta sig var handelsminister Leif Pagrotsky (s). Björn Jonsborg och sonen Magnus har kämpat för sitt grillkök i flera år. Kontraktet för den kioskbyggnad där grillköket ligger innehas av Pressbyrån och den norskägda kedjan. 20 000 namn 1999 sades Jonsborg upp första gången. Trogna kunder startade då en namninsamling till stöd för grillköket. I dag finns 20 000 namn på listorna. Under det senaste året har konflikten trappats upp med nya kontraktsuppsägningar. Men då har också Göteborgs starke man, kommunalnalrådet Göran Johansson, gjort klart att han anser att det ska finnas en korvkiosk på Avenyn. Och senast att skriva på var handelsminister Leif Pagrotsky och Jonsborg vädrade morgonluft: - Han räddade ju Göteborgs hamn så nu kanske han kan rädda oss ... Pagrotsky stöder korvar'n Leif Pagrotsky är angelägen att inte lägga sig i den enskilda konflikten. - Men jag stödjer gärna grillkiosken eftersom jag anser att det är en bra korvkiosk och ett trevligt inslag i miljön. - Är jag är i Göteborg hamnar jag allt som oftast på Avenyn och då är grillkiosken ett bekant och trevligt inslag.

2010
På platsen på Avenyn där Jonsborgs ligger har det sålts korv i cirka 90 år.
1953 uppfördes byggnaden som i dag är Jonsborgs gatukök. Då hade både Televerket och Pressbyrån lokaler i korvkiosken.
I dag är Jonsborgs ensamma i den 34 kvadratmeter stora byggnaden som ägs av Higab, Göteborgs kommunala fastighetsbolag.
Sliten
Kiosken är sliten och nedgången. Enligt planerna ska det byggas en ny kiosk på samma ställe.
I skrivelsen till länsstyrelsen påpekas det bland annat att generationer göteborgare köpt korv på den platsen.
Man hänvisar också till låten Domus Paleys och att Sveriges första vitlökskorv såldes där 1978. Även landets första halv special påstås komma från kiosken på Avenyn.
Dessutom framhålls att den så kallade spenen som man klämmer senap och ketchup ur uppfanns i kiosken.
Lena Emanuelsson ställer sig försiktigt positiv till ansökan.
- Det ligger ju mycket i att det finns ett slags kulturhistoriskt värde på den här platsen, säger hon.
Utredare
Nu ska länsstyrelsen ha ett antal möten för att diskutera om man ska gå vidare med ansökan, det vill säga sätta en utredare på ärendet.
Om det blir så ska ärendet ut på remiss - till vilka bestämmas senare - men stadsmuseet är givet.
Magnus Jonsborg är positiv till en k-märkning.
- Helt klart är detta en historisk plats, säger han till GT.